MUŞ ŞEHRİ
KONU BAŞLIKLARI;

MUŞ TARİHİ
Asur kaynaklarına göre Muş yöresi MÖ 13. yüzyılda Urartulara bağlı Nairi ülkesinin sınırları içerisindeydi. Daha sonraki kaynaklarda Taron adıyla geçen yöre sırasıyla İskit, Med,Pers, Makedon, Selevkos, Roma, Part, Arsakes ve Bizans yönetiminde kaldı. Birkaç kez Romalılar ile Partlar ve Bizanslılar ile Sasaniler arasında el değiştirdi. Daha sonraEmevilerin ve Abbasilerin egemenliğine girdi. Daha sonra göçebe Türkmen topluluklar yöreye yerleşmeye başladı.
Türkmenler geldiğinde yörede Ermeniler vardı.Malazgirt Muharebesi'nden sonra Selçuklu toprağı haline gelen Muş kenti, Sökmenoğulları (Ahlatşahlar) daha sonra da Eyyubiler egemenliğine girdi. Şehir 13. yüzyılda Anadolu Selçuklularınca imar edildi. Kısa süre sonra Moğollar (İlhanlılar) tarafından yağmalanan şehir daha sonra da Timurlularca yağmalandı. Karakoyunlu ve Akkoyunlu egemenliğinin ardından kısa süre Safevilere bağlanan kent, Safevilerin karşısında yer alan Şerefhanların etkisiyle 1514'de Osmanlı egemenliğine girdi. 19. yüzyıl sonlarında Bitlis vilayetine bağlandı. Osmanlı döneminde nüfusun büyük çoğunluğunu Ermeniler oluşturuyordu.
1916-1917 yılında Rusların ve Ermenilerin nüfuz bölgesi olan şehir, Ermeni tehcirine sahne oldu. Kurtuluş Savaşı sırasında 1920 yılında yörede Hallo Ayaklanması yaşandı. Bu olaylardan sonra 1924 yılında şehir, il merkezi yapıldı. Daha sonra Şeyh Said Ayaklanması yaşanan yörede, kısa süreliğine tekrar Bitlis'e bağlanan şehir, 1929'da tekrar il merkezi oldu.
NEREDE VE NASIL GİDİLİR?
Muş ili 39° 29′ ve 38° 29′ kuzey enlemleri ile 41° 06′ ve 41° 47′ doğu boylamları arasındadır. Yüzölçümü 8.196 km2dir. Doğusunda Ağrı, Bitlis kuzeyinde Erzurum, batısında Bingöl, güneyindeDiyarbakır ve Bitlis bulunan bir ilimizdir.
Muş'a ulaşım yanlızca Kara yolu, Hava yolu ve Demir Yolu olmak üzere 3 türlüdür.
Muş Otogarı, 1985 yılında hizmete açılan Muş Otogarı, aradan geçen yıllarda pek değişikliğe uğramamıştır. 2013 yılında yapılan kısa bir tadilatın dışında eski halini koruyan otogar, oldukça ufak yapısı nedeniyle otobüsler ve yolcular için çeşitli sıkıntılar yaratmaktadır. Muş Bitlis yolu üzerinde bulunmaktadır.
Muş Havalimanı, Şehir merkezine 17 km,Bitlis iline 80 km,Hasköy ilçesine 20 km,Sungu beldesine ise 5 km uzaklıktadır. 1992 yılında sivil trafiğe açılmıştır.
Muş Garı, Muş Anadolu Lisesi karşısında faaliyetine devam etmektedir.
