ADIYAMAN ŞEHRİ
KONU BAŞLIKLARI;
ADIYAMAN TARİHİ
Adıyaman, kentinin tarihi M.Ö. 40.000 yıllarına dayanır. MÖ önce 7000 yılına kadar Yontma Taş Devri, MÖ 5000 yılına kadar Cilalı Taş Devri, MÖ 3000-1200 yılları arasında Tunç Çağı'nda kentte yaşanılmıştır. Bölgede Hititler ve Mitannilar hüküm sürmüş, Hitit devletinin yıkılması ile beraber karanlık dönem başlamıştır. Daha sonrasında Geç Hitit Şehir devletlerinden biri olan Kummuh Devleti burada hüküm sürmüştür. Sonrasında Persler bölgeye hakim olurlar. MÖ 334 yılında Makedonyalı Kral Büyük İskender Anadolu'ya girerek buranın hakimiyetini eline alır. MS 72'de bölge Roma İmparatorluğu'nun eline geçer ve Syria (Suriye) Eyaletine, 6. Lejyon olarak bağlanır. Roma İmparatorluğu 395'de Batı ve Doğu Roma olarak ikiye ayrılarak Adıyaman Doğu Roma İmparatorluğuna katılır. 643 yılında İslami akınların başlamasıyla, 758 yılında Abbasi hakimiyetine girer. 958 yılında Abbasi hakimiyetinden sonra Bizanslıların eline geçer. 1230-1250 yılları arasında Moğol saldırılarından sonra 1298'de Memlüklerin eline geçer. 1393 yılında Timurlenk tarafından yağmalanır. Daha sonra 1516 yılında Yavuz Sultan Selim'in İran seferi ile Adıyaman Osmanlı Topraklarına katılır. Cumhuriyet'in kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya'ya bağlı kaza konumundan 1 Aralık 1954 de ayrılarak İl konumuna gelir.
NEREDE VE NASIL GİDİLİR?
Adıyaman Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir İl’dir. 38’11’ - 37’25’ kuzey enlemi ile 39’14 - 37’31’ doğu boylamı üzerinde yer alır. Rakımı 669 metredir. Doğusunda Diyarbakır, güneyinde Şanlıurfa ve Gaziantep, batısında Kahramanmaraş, kuzeyinde ise Malatya İlleri ile çevrilidir. İlin merkez İlçe dahil 9 İlçesi, 355 Köyü, 613 Mezrası bulunmaktadır.
Adıyaman'a ulaşım Hava yolu, Kara yolu ve Tren yolu olmak üzere 3 türlüdür.
Adıyaman Havalimanı, 1998 yılında Şehir merkezine 22 km uzaklıkta kuruludur. Havalimanı haftada 14’ü İstanbul, 14’ü Ankara seferi olmak üzere toplam 28 sefer ile hizmete devam etmektedir.
Adıyaman Gölbaşı Tren Gar'ı, Adana-Elazığ hergün 13:00 ve Elazığ-Adana hergün saat 15:00 kalkış saatleri olmak üzere gidiş geliş iki seferi bulunmaktadır.
Adıyaman Otogarı, 1990’lı yıllardan beri merkez ilçede hizmet veren Adıyaman Otogarı, şehrin ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yapımına başlanan Yeni Adıyaman Otogarı, 29 bin metrekare kapalı alanı ve 6 bin metrekare açık alanıyla şehrin bütün ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır. Ancak bölgeden yeni otogar hakkında pek olumlu yorumlar alınmıyor.
GEZİLMESİ GEREKEN YERLER (8 Yer Eklendi)
Adıyaman Müzesi
Nemrut Dağı Milli Parkı
Altınlı Köprü
Oturakçı Pazarı
Arsameia Ören Yeri
Perre Antik Kenti
Çelikhan Dağ İçmesi
Yeni Kale
ADIYAMAN'IN NELERİ MEŞHUR?
HEDİYELİK OLARAK GÖTÜRÜLEBİLECEKLER
Besi Bebek;
Besni Üzümü;
Cicim;
Besi Bebek
Besni Üzümü
Cicim
ADIYAMAN MUTFAĞI
Adıyaman Çiğ Köfte;
Mercimek Köftesi;
Yapıştırma Köftesi;
Basalla (Ekşili Köfte);
Çılbır;
İçli Köfte;
Adıyaman Çiğ Köfte
Çılbır
Mercimek Köftesi
Yapıştırma Köftesi
Basalla-Ekşili Köfte
İçli Köfte